Panamerikanske mesterskaber

Miraklet i Argentina

Herrelandsholdets sejr over Argentina vil give genlyd i håndboldkredse verden over

Fantastisk holdpræstation fra spillerne Grønlands Håndbold ForbundGrønlands største resultat nogensinde - en sejr over de kommende deltagere ved de Olympiske Lege Grønlands Håndbold Forbund

Grønland var presset inden kampstart. Det store nederlag til Chile gjorde stadig lidt ondt og skulle vaskes bort.

Optimismen i den grønlandske lejr steg mange grader, da GOG-målmanden Frank Mikkelsen på hviledagen i tirsdags ankom til Argentina. Frank Mikkelsen blev gift i søndags. Derfor var han ikke med i Grønlands tre første kampe.

Argentina – en international håndboldstormagt
Argentina har deltaget i samtlige verdensmesterskaber siden 1997. Har spillet med ved De Panamerikanske Mesterskaber bortset fra to år siden 1979.

Argentina har vundet seks guld- og fire sølvmedaljer ved De Panamerikanske Mesterskaber. Kun Cuba med otte guldmedaljer har overgået Argentina.

Argentina har ved VM slået Sverige og spillet uafgjort med Danmark. Har kvalificeret sig til mellemrunden flere gange.

Mange af de bedste argentinske spillere har naturligvis igennem mange sæsoner spillet i Europa. Det er dog alt sammen historie. For onsdag aften vandt undertippede Grønland overraskende 25-23 efter en fornem holdindsats, hvor alle leverede en fantastisk indsats. Det største enkeltstående grønlandske håndboldresultat nogensinde.

Læs: Historisk sejr til det grønlandske herrehåndboldlandshold

Kampens gang
På TV billederne fra Buenos Aires var tre grønlandske flag meget synlige. Som altid ved de store mesterskaber, var flagene hængt op, så alle kunne se dem.

De få medrejsende grønlandske tilskuere fik fra kampens start meget at glæde sig over, selv om det så svært ud. Argentina kom planmæssigt foran 4-2. Grønland svarede igen.

Aqqalu Ingemann med nogle vigtige mål fra fløjen først 4-4 og så bragte han Grønland foran 6-5. Efterhånden, som minutterne tikkede afsted, blev kampen mere og mere lige 7-7, 8-8 og 12-12 ved pausen.

Læs: Følg hviledagen ved de pan-amerikanske mesterskaber

2. halvleg
Argentinerne valgte fra halvlegens begyndelse at skifte målmand. Deres normale førstevalg Mathias Schulz blev erstattet af Fernando Garcia, som brillerede med flotte redninger.

Det hjalp dog ikke Argentina for i Grønlands mål stod jo Frank Mikkelsen, som fortsatte sit flotte spil fra slutspilskampene om det danske mesterskab. Pludselig var Grønland i front med tre 15-12.

Der var bare spillet fire minutter. Argentina kom tilbage i kampen. Fik udlignet til 15-15. Træner Niels Møller tog en timeout. Noget skulle rettes til. Grønland kom tilbage på sporet og fortsatte med at imponere.

18-17, 19-17 og 20-17. Forspringet på tre mål var tilbageerobret. Akutaaneq Kreutzmann trådte i karakter og spillede sin bedste kamp i lange tider. Minik Dahl Høegh fortsatte sit fine spil fra de første tre kampe.

Læs: Chile vandt sikker sejr over Grønland

Aqqalu Ingemann, Lars O. Lyberth, brødrene Miki og Nuka Heilmann, Nuuno Lars Olsen, Karl Frederik Frederiksen og hele bænken kæmpede alt, hvad de kunne.

Argentinerne blev mere og mere rådvilde. Turde ikke afslutte, uden de var spillet helt fri.

Fra kampens start kendte de ikke Frank Mikkelsen, men det kom de til. Med bare fem minutter tilbage af den spændende kamp førte Grønland med fire mål 22-18. Det burde ikke kunne gå galt. Det gjorde det heller ikke. De grønlandske spillere holdt fast og så sluttede det hele 25-23 til Grønland efter lidt tumult i de sidste sekunder.