Resultater fra Arctic Midnight Orienteering

For 11. år i træk blev der i sidste uge afholdt Arctic Midnight Orienteering i Ilulissat - et løbestævne og konkurrence i orienteringsløb. 52 løbere deltog i år mod omkring 150 sidste år. Se resultaterne her.

Olav Odgaard, medlem af stævneledelsen i Arctic Midnight Orienteering, mener, at det lave deltagerantal på dette års stævne skyldes mange andre gode tilbud til o-løberne rundt om i Europa. Foto: Steffen Fog.

Over tre dage i slutningen af sidste uge blev orienteringsløbsstævnet Arctic Midnight Orienteering afholdt i fjeldene omkring Ilulissat.

Onsdag gik startskuddet til det første løb i stævnet, nemlig introduktionsløbet, der gav udenbys løbere en introduktion til landskabet og fjeldet. Et pointløb, hvor det handlede om at samle så mange poster som muligt på en fastsat tid.

Torsdag afholdtes stævnets uofficielle grønlandsmesterskaber i orienteringsløb. Her blev kåret mestre indenfor begge køn og i en række forskellige aldersklasser.

Hos kvinderne vandt Anja Kristensen GM for 13-16 årige, Thora Siegstad for de 21-34 årige, Karen Fenja Siegstad hos de 35-49 årige og Kirsten Juda hos de 50-59 årige. Hos mændene stillede kun Ulrik Davidsen op hos de 17-20 årige og vandt dermed denne kategori. Frederik Petersen vandt hos de 21-34 årige, Ukati Villadsen hos de 35-49 årige og Jan Danielsson hos de 50-59 årige.

I midnatssolens skær

Fredag, den 2. juli, afholdtes selve hovedløbet, det som har givet stævnet navn, nemlig et natløb i midnatssolens skær.

Der var start klokken 23 og løb hen over midnat, indtil den sidste løber vendte hjem omkring klokken fire om natten.

Vinderen på den længste distance, 19,6 km. – vel at mærke målt i luftlinje – i tiden 03:02:06 blev Frederik Petersen, der ligeledes vandt Kangia Race tidligere på sommeren sammen med sin makker Frederik "Fari" Mathiassen.

De andre distancer var 15,2 km., 10,2 km., 5 km. og 4,9 km. og vinderne på de forskellige baner ses i resultatlisten nedenfor.

Lørdag var der afslutningsfest med præmieoverrækkelse.

Få udenbys deltagere i år

Arctic Midnight Orienteering har tidligere år tiltrukket mange løbere fra resten af Grønland og fra udlandet, men i år var der ikke mange udenbys løbere med.

- Sidste år havde vi hele 80 udenlandske deltagere, men i år er der bare fire. Andre år har det ligget på omkring 20-30 udenlandske deltagere, siger Ole Gamst-Pedersen, formand for Ilulissat Orienteering Greenland, som er navnet på orienteringsløbsklubben i Ilulissat.

Olav Odgaard, medlem af stævneledelsen i Arctic Midnight Orienteering har en teori om forklaringen på det lave antal i år:

- Jeg kan forestille mig, at det spiller ind, at der i år er mange andre gode tilbud for løberne fra Europa. Om en lille uge er der fx juniormesterskab i orienteringsløb i Danmark, lidt senere mesterskaber i Norge, i august er der veteranmesterskaber i Schweiz og endelig er der senere på året i Vestjylland mesterskaber for forstmedarbejdere fra hele Europa, dvs. medarbejdere i skovene. Så der er stor konkurrence om at tiltrække deltagere i år, siger han.