Galleri: Ny storsejr til oppositionen

Siumut, forstærket med et velspillende Atassut, vandt 9-3 over koalitionen i fodbold

Siumuts Aleqa Hammond og Anders Olsen jubler over Karl Lyberths scoring, mens Palle Christiansen ser misfornøjet til. Foto: Leiff Josefsen
Palle Christiansen dækker de ædlere dele, mens Finn Karlsen gør klar til spark. Foto: Leiff Josefsen
Kampen bød på megen klumpspil; her er det Hans Aronsen og Ove Frank Heilmann i nærkamp. Foto: Leiff Josefsen
Jens B. Frederiksen (i rødt) bliver effektivt tacklet af Kristian Jeremiassen foran Kenneth Rasmussens mål. Foto: Leiff Josefsen
Koalitionens Palle Christiansen og Hans Aronsen (i rød) omgivet af masser af blå spillere fra oppositionen. Foto: Leiff Josefsen
– Skal vi ikke lægge den taktik, at vi vinder kampen, spurgte Jens B. Frederiksen i pausen sine medspillere, men selv dette flotte langskud kunne ikke vende nederlaget. Foto: Leiff Josefsen
Oppositionen, her er det Kim Kielsen, var hård ved IA's Johan Lund Olsen, som ofte måtte bide i græsset. Foto: Leiff Josefsen
Atassuts Knud Kristiansen smutter mellem IA's Isak Hammond og Hans Aronsen. Foto: Leiff Josefsen
Siumuts Malik Berthelsen og Demokraternes Jens B. Frederiksen i nærkamp om bolden, til højre kampens håndfaste dommer Angerdla Poulsen. Foto: Leiff Josefsen
Atassuts nye partikonsulent Ove Frank Heilmann og IA's politiske næstformand Aqqaluaq B. Egede i nærkamp. Foto: Leiff Josefsen
Kvindekamp: IA's Naaja Nathanielsen og Maliina Abelsen gør klar til et frontalt angreb på Siumuts Hans Enosken og Kim Kielsen. Foto: Leiff Josefsen
Siumuts Hans Enoksen og Kim Kielsen jubler over en af oppositionens ni fuldtræffere. Foto: Leiff Josefsen
Siumuts Kim Kielsen, omgivet af Johan Lund Olsen, Bent Møller, Palle Christiansen og målmanden Kennth Rasmussen, rydder op foran oppositionens mål. Foto: Leiff Josefsen
Glade vindere, fra venstre blandt andet topscoreren Karl Lyberth, Finn Karlsen, Aleqa Hammond, Malik Berthelsen og Kristian Jeremiassen. Foto: Leiff Josefsen
Demokraternes Justus Hansen truede flere gange med at afbryde mødet, men måtte til sidst se sig passeret ni gange i koalitionens mål. Foto: Leiff Josefsen
Vinderne i blåt, fra venstre Doris Jakobsen, Anders Olsen, Hans Enoksen, Kim Kielsen, Malik Berthelsen, Ove Frank Heilmann og Finn Karlsen. Foto: Leiff Josefsen
Oppositionen lammetævede for anden gang i træk koalitionen med de skræmmende cifre 9-3. Foto: Leiff Josefsen
Siumuts Malik Berthelsen og Demokraternes Jens B. Frederiksen i nærkamp om bolden, til højre kampens håndfaste dommer Angerdla Poulsen. Foto: Leiff Josefsen Atassuts nye partikonsulent Ove Frank Heilmann og IA's politiske næstformand Aqqaluaq B. Egede i nærkamp. Foto: Leiff Josefsen Kvindekamp: IA's Naaja Nathanielsen og Maliina Abelsen gør klar til et frontalt angreb på Siumuts Hans Enosken og Kim Kielsen. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Hans Enoksen og Kim Kielsen jubler over en af oppositionens ni fuldtræffere. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Kim Kielsen, omgivet af Johan Lund Olsen, Bent Møller, Palle Christiansen og målmanden Kennth Rasmussen, rydder op foran oppositionens mål. Foto: Leiff Josefsen Glade vindere, fra venstre blandt andet topscoreren Karl Lyberth, Finn Karlsen, Aleqa Hammond, Malik Berthelsen og Kristian Jeremiassen. Foto: Leiff Josefsen Demokraternes Justus Hansen truede flere gange med at afbryde mødet, men måtte til sidst se sig passeret ni gange i koalitionens mål. Foto: Leiff Josefsen Vinderne i blåt, fra venstre Doris Jakobsen, Anders Olsen, Hans Enoksen, Kim Kielsen, Malik Berthelsen, Ove Frank Heilmann og Finn Karlsen. Foto: Leiff Josefsen Oppositionen lammetævede for anden gang i træk koalitionen med de skræmmende cifre 9-3. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Aleqa Hammond og Anders Olsen jubler over Karl Lyberths scoring, mens Palle Christiansen ser misfornøjet til. Foto: Leiff Josefsen Palle Christiansen dækker de ædlere dele, mens Finn Karlsen gør klar til spark. Foto: Leiff Josefsen Kampen bød på megen klumpspil; her er det Hans Aronsen og Ove Frank Heilmann i nærkamp. Foto: Leiff Josefsen Jens B. Frederiksen (i rødt) bliver effektivt tacklet af Kristian Jeremiassen foran Kenneth Rasmussens mål. Foto: Leiff Josefsen Koalitionens Palle Christiansen og Hans Aronsen (i rød) omgivet af masser af blå spillere fra oppositionen. Foto: Leiff Josefsen – Skal vi ikke lægge den taktik, at vi vinder kampen, spurgte Jens B. Frederiksen i pausen sine medspillere, men selv dette flotte langskud kunne ikke vende nederlaget. Foto: Leiff Josefsen Oppositionen, her er det Kim Kielsen, var hård ved IA's Johan Lund Olsen, som ofte måtte bide i græsset. Foto: Leiff Josefsen Atassuts Knud Kristiansen smutter mellem IA's Isak Hammond og Hans Aronsen. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Malik Berthelsen og Demokraternes Jens B. Frederiksen i nærkamp om bolden, til højre kampens håndfaste dommer Angerdla Poulsen. Foto: Leiff Josefsen Atassuts nye partikonsulent Ove Frank Heilmann og IA's politiske næstformand Aqqaluaq B. Egede i nærkamp. Foto: Leiff Josefsen Kvindekamp: IA's Naaja Nathanielsen og Maliina Abelsen gør klar til et frontalt angreb på Siumuts Hans Enosken og Kim Kielsen. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Hans Enoksen og Kim Kielsen jubler over en af oppositionens ni fuldtræffere. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Kim Kielsen, omgivet af Johan Lund Olsen, Bent Møller, Palle Christiansen og målmanden Kennth Rasmussen, rydder op foran oppositionens mål. Foto: Leiff Josefsen Glade vindere, fra venstre blandt andet topscoreren Karl Lyberth, Finn Karlsen, Aleqa Hammond, Malik Berthelsen og Kristian Jeremiassen. Foto: Leiff Josefsen Demokraternes Justus Hansen truede flere gange med at afbryde mødet, men måtte til sidst se sig passeret ni gange i koalitionens mål. Foto: Leiff Josefsen Vinderne i blåt, fra venstre Doris Jakobsen, Anders Olsen, Hans Enoksen, Kim Kielsen, Malik Berthelsen, Ove Frank Heilmann og Finn Karlsen. Foto: Leiff Josefsen Oppositionen lammetævede for anden gang i træk koalitionen med de skræmmende cifre 9-3. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Aleqa Hammond og Anders Olsen jubler over Karl Lyberths scoring, mens Palle Christiansen ser misfornøjet til. Foto: Leiff Josefsen Palle Christiansen dækker de ædlere dele, mens Finn Karlsen gør klar til spark. Foto: Leiff Josefsen Kampen bød på megen klumpspil; her er det Hans Aronsen og Ove Frank Heilmann i nærkamp. Foto: Leiff Josefsen Jens B. Frederiksen (i rødt) bliver effektivt tacklet af Kristian Jeremiassen foran Kenneth Rasmussens mål. Foto: Leiff Josefsen Koalitionens Palle Christiansen og Hans Aronsen (i rød) omgivet af masser af blå spillere fra oppositionen. Foto: Leiff Josefsen – Skal vi ikke lægge den taktik, at vi vinder kampen, spurgte Jens B. Frederiksen i pausen sine medspillere, men selv dette flotte langskud kunne ikke vende nederlaget. Foto: Leiff Josefsen Oppositionen, her er det Kim Kielsen, var hård ved IA's Johan Lund Olsen, som ofte måtte bide i græsset. Foto: Leiff Josefsen Atassuts Knud Kristiansen smutter mellem IA's Isak Hammond og Hans Aronsen. Foto: Leiff Josefsen Siumuts Malik Berthelsen og Demokraternes Jens B. Frederiksen i nærkamp om bolden, til højre kampens håndfaste dommer Angerdla Poulsen. Foto: Leiff Josefsen

Lørdag eftermiddags toppolitiske foldboldkamp på Nuuk Stadion mellem de tre koalitionspartier og de to oppositionspartier endte med præcis samme overbevisende cifre som en lignende dyst i foråret: 9-3 til oppositionen.

Efterhånden som landstingsvalget rykker nærmere, må oppositionens knusende overmagt på grusbanen give Kuupik Kleist og co. rynker i panden. Omvendt viste kampen, at Siumut og Atassut har en række målfarlige frontløbere, men at det kniber med bredden i forsvaret.

Begge hold må gøre sig mange taktiske overvejelser, inden valgkampen for alvor bliver fløjtet i gang.

Se også billeder fra Siumuts 9-3-sejr over IA i maj

Røgfri gruppe
Det var Siumuts og Atassuts landstingsgrupper, som udfordrede de tre koalitionspartier Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat til en fodboldkamp i anledning af et forslag fra Siumuts Hans Enoksen om at gøre uge 15 til en årlig røgfri uge.

Hans Enoksens forslag skal behandles i salen torsdag den 18. oktober, og med den knusende sejr har Siumut-gruppen, som alle for øvrigt er røgfrie, et stærkt argument for forslaget, mens koalitionen, ledet af den storrygende Kuupik Kleist, må finde på andre argumenter end det rene boldspil.

Blåt og rødt
På Nuuk Stadion herskede en fin stemning blandt et par hundrede tilskuere, som for en stund så de ofte forbitrede debatter i salen skiftet ud med et fodboldspil, som hyldede det olympiske princip: Det gælder ikke om at vinde, men om at være med.

Koalitionen med et ben placeret i begge lejre i spillede i rødt – revolutionens og socialismens farve. Oppositionen med Siumut og Atassut, ligeledes til højre og venstre for den politiske midte, spillede i blåt – borgerskabets diskrete farve.

Kampens store spiller blev Siumuts politiske næstformand, den tidligere landsholdsspiller Karl Lyberth med fem mål. Siumuts Anders Olsen, som midt i sæsonen foretog et omdiskuteret klubskifte, scorede to mål, mens Atassuts nye partikonsulent Ove Frank Heilmann scorede to andre mål.

Hos koalitionen scorede IA alle tre mål: Isak Hammond to mål og Kaali Olsen et mål, mens spillerne fra Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat ofte optrådte i forsvaret og i målet, hvor de med vekslende held ryddede op efter IA’s boldtab.

Den garvede dommer Angerdla Poulsen dømte den politiske fight med sikker hånd. Han tillod et robust og kropsnært spil, men der vankede gult kort til Siumuts Malik Berthelsen for en alt for grov tackling af IA’s Aqqaluaq B. Egede og til IA’s Kaali Olsen for gentagne brokkerier.

Kampens forløb
3. minut: 1-0 ved Siumuts Karl Lyberth, som tørrede Demokraternes målmand Justus Hansen.
7. minut: 1-1 ved IA’s Isak Hammond, som fulgte op på et frispark af Aqqaluaq B. Egede.
9. minut: 2-1 ved Siumuts Anders Olsen efter et godt forarbejde af Karl Lyberth og Aleqa Hammond.
10. minut: 2-2 ved IA’s Isak Hammond, som var en evig trussel foran oppositionens mål.,
11. minut: 3-2 ved Siumuts Karl Lyberth, som fik frit løb gennem et passivt forsvar.
25. minut: 4-2 ved Karl Lyberth, som i lange perioder havde alt for let ved at trævle koalitionens forsvar op.

PAUSE

29. minut: 5-2 ved Atassuts Ove Frank Heilmann, som spillede stor kamp.
30. minut: 6-2 ved Siumuts Karl Lyberth efter klumpspil foran koalitionens mål.
42. minut: 7-2 ved Siumuts Karl Lyberth, som sikkert udnyttede en lige så flot aflevering fra partiformanden Aleqa Hammond.
45. minut: 8-2 ved Siumuts Anders Olsen, som med to mål spillede en stor kamp.
46. minut: 9-2 ved Atassuts partisekretæer Ove Frank Heilmann, som også scorede to gange for oppositionen.
50. minuit: 9-3 ved IA’s Kaali Olsen, som satte et flot punktum i de allersidste sekunder af kampen.