Gå til hovedindhold
Dansk

Da jeg startede som kørelærer her i Nuuk, var det først og fremmest for at kunne hjælpe vores ansatte ved den arbejdsplads, jeg er ansat til at blive bedre billister og dermed spare os for unødvendige udgifter i forbindelse med skader på biler. Derudover har jeg kørt med en del udefrakommende mennesker, der gerne vil have kørekort, både til bil og lastbil.

Jeg ser mig selv som en opmærksom billist, men jeg kan også fejle, det indrømmer jeg.

Alligevel springer det mig i øjnene, når jeg er ude at køre med eleverne, at jeg ser mange billister, der ingen respekt har for andre biler og specielt ingen respekt har for en køreskolevogn.

En køreskolevogn skal ikke:

  • overhales indenom
  • dyttes af
  • chikaneres med diverse håndtegn etc..

Eleverne er i forvejen usikre i trafikken, så det hjælper altså ikke på deres selvtillid, at en person i en smart og hurtiggående bil giver eleven fingeren, fordi han eller hun ikke lige var hurtig nok til at svinge til højre. Vis lidt respekt og vent, indtil skolevognen har gjort det, den skal, så er der ingen, der kommer til skade.

Noget andet er den pokkers tingest, der ringer hele tiden, når man kører bil. Jeg så en reklame fra sikkertrafik.dk, hvor en person med 60 km/t leder efter sin mobiltelefon - uden at kigge ud ad frontruden, når han at køre over 500 meter. 500 meter!

Man kan nå at lave rigtig mange ulykker på den strækning. Tænk på, hvor langt I kører på en sms, og husk så at køre bil, når I kører bil. Det er faktisk nogle rigtig gode slogans.

Jeg er sikker på, at mange vil give mig ret i, at billister i Grønland ikke kører ret godt. En af grundene er nok, de forhold vi er nødt til at lære at køre med. Hvordan skal vi for eksempel lære glatførekørsel om sommeren. Det ville hjælpe meget, hvis der var en mulighed for, at køreskoleelever kunne komme ud på et anlæg, hvor de under sikre rammer kunne lære at lave undvigemanøvrer, katastrofeopbremsninger osv. Det er ting, vi er nødt til at afprøve ude i trafikken, som det er nu.