Gå til hovedindhold
Dansk

Grønland har brug for flere og større investeringer udefra.

Det kan være, at vi allerede har forpasset muligheden og tabt det på gulvet i denne omgang? Måske har den politiske zigzag-kurs skræmt investorerne bort?

Rent faktisk havde jeg lovet mig selv ikke at skrive om politik her på min blog. Min tanke var, at det skulle være positivt, inspirerende og konstruktivt. Jeg har derfor lagt bånd på mig selv, når jeg læste om alle skandalerne, selv om det var svært, men nu må det være nok.

Under valgkampen skrev jeg om vigtigheden af et stabilt og troværdigt investeringsmiljø i Grønland.

Der er to ting, investorer ser på, når de skal vurdere, hvorvidt de skal investere i et land. Det første er økonomisk risiko, og det andet er politisk risiko. Der er klart en økonomisk risiko for investorer, som kunne minimeres gennem en mere fornuftig politik.

Den første økonomiske risiko tager selskaberne ikke i Grønland. Hvem har eksempelvis tjent penge, og hvem har tjent penge på Nalunaq Gold Mine? Crew Gold og Angel Mining har tilsammen tabt et trecifret millionbeløb. Derimod har en række lokale virksomheder tjent penge. Det er NunaMinerals, LNS Greenland, Hotel Hvide Falk, Air Greenland, Polar Oil, for ikke at glemme landskassen og kommunekassen, som har tjent penge i form af personskatter.

Vores vigtigste opgave er at skabe politisk stabilitet, hvis vi skal skabe arbejdspladser. Nyinvesteringer giver arbejdspladser. Her har Grønland klart fejlet. De danske pensionsselskaber stod klar til at investere i Grønland, men blev mødt af en ny regering, som ville sælge skindet, før bjørnen var blevet skudt. 

De blev mødt med, hvad jeg tolker som en kold skulder. Jeg citerer: Landsstyreformanden ønsker kommercielle vilkår, det skal vi tage til efterretning. Pensionsselskaberne er velkomne, det skal bare foregå på helt almindelige forretningsmæssige vilkår.

Danmarks fem største pensionskasser - ATP, PFA, PensionDanmark, PKA og Sampension har omkring 1700 milliarder kroner til rådighed. Nogle af de penge kunne have været investeret i Grønland, så vi kunne skabe flere arbejdspladser.

Det er ingen hemmelighed, at jeg mener, at vores forrige regering var bedre til at tiltrække investeringer i Grønland.

Magter det nuværende Naalakkersuisut at give Grønland politisk stabilitet? Jeg tvivler. Fortsætter vi den kurs, vi har nu, bliver vi meget snart et fattigt land, medmindre der kommer helt andre boller på suppen.